Vikend sabotaže?

U razgovoru s mnogo ljudi, primijetio sam ponavljanje jednog uzorka ponašanja koji mnoge sabotira tijekom nastojanja skidanja viška kilograma.

Naime, mnogi (a i ja pripadam tom uzorku ponašanja) se relativno lako i uspješno tijekom radnog tjedna pridržavaju režima prehrane. Unaprijed planiraju obroke, donose zdravu hranu od kuće, piju puno vode, malotko konzumira alkohol….

A onda dođe vikend i popuste sve kočnice.

Želite se opustiti od stresa nakupljenog tijekom tjedna, družiti s obitelji i prijateljima, proslaviti rođendane, krstitke, svadbe, zaroštiljati za Praznik rada…. Sve su ovo prilike koje su gotovo nezamislive bez fine hrane i cuge.

Sve je ovo ok ako je s mjerom. A imati mjeru je upravo ono što je najteže. I zato često dolazimo do situacije s ovog prikaza:

how-being-a-llwork-v-eek-dietert-can-destroy-your-18983618

 

Koliko god se trudite preko tjedna te uspijevate biti u kalorijskom deficitu (potrošite više kalorija nego ih unesete hranom), toliko sve to nadoknadite vikendom. Često nas zavara misao da ne možemo u dva dana vikenda pokvariti sve dobro što smo radili tijekom tjedna, ali nažalost možemo.

Dolazi nam produženi vikend i probajte ipak izbjeći prejedanja. Mnogi od nas će roštiljati tijekom vikenda ali nastojte „kontrolirati štetu“. Pojedite mesa koliko god želite ali limitirajte unos kruha i priloga. Popijte pivo, dva ali nemojte cugati 3 dana u komadu J. Ako se već „napucate“ slanim delicijama, pokušajte izbjeći slatko.

Ako pak ništa od toga ne uspijete, iskoristite lijepo vrijeme i budite čim aktivniji na otvorenom. Trčite, biciklirajte, odite na planinarenje… sagorite barem dio kalorija koje ste unijeli.

Ipak, bolje je spriječiti nego liječiti i zato pamet u glavi i izbjegnite uništavanje svega finoga što se nađe ispred vas, u stilu:

e2dd4a4d1c6bf6e9e632ec4111d3a9be_how-to-overcome-your-weekend-dieting-struggles-for-faster-fat-loss-seafood-diet-meme_650-534.jpeg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s