Kako savladati probleme? Moć kompenzacije

7553c05a2504c2a5b821476597fb8e7f_injured-memes-injury-memes_552-414

 

Jeste li ikad bili u situaciji da se jako nabrijete na neku aktivnost ili cilj, dobro krenete i onda se dogodi nešto nepredviđeno, nešto vas totalno pokoleba i onda odustanete od cilja?

Na primjer, odlučite se skinuti višak kilograma te se dovesti u vrhunsku fizičku formu. I krenete vi školski, počnete redovito trenirati, ustabilite prehranu, kile krenu prema dolje i onda…. ozljeda. Istegnete mišić, uganete zglob i to vas prisili da odustanete od svježe usvojene rutine. Naravno, kad izgubite rutinu treniranja, odmah se opustite i u prehrani. „Pa neće me jedna kutija Napolitanki odmah udebljati“. I neće, ali jedna zaziva drugu. Jedan loš obrok se lako pretvori u jedan dan lošeg hranjenja, dan u tjedan i začas nestanu svi rezultati našeg truda. A svemu je uzrok ozljeda i nemogućnost nastavka pridržavanja netom usvojene rutine.

Meni se u mlađim danima to redovito događalo. Ukoliko ne bih bio 100% fit i u mogućnosti odrađivati izuzetno jake i kompleksne treninge, ne bih uopće trenirao dok se ne bih u potpunosti oporavio. Izostanak rutine treninga doveo bi do manjka discipline u prehrani i eto začas nazad kila i loše forme.

Ulaskom u 30-te i sad na pragu 40-te, tijelo je fragilnije i mogućnost ozljeda sve veća.

Zadnjih 2 tjedna imam ukočena leđa. Službeni put u Italiju uz 20 sati kombinirano što vožnje, a što čekanja na granici (divno je biti član Europske unije), uz upaljen klima uređaj u autu, ukočilo je leđa i usprkos masaži i kremama, bol zasad vrlo sporo popušta. To me naravno izbacilo iz rutine redovnih teških treninga ali sada sam napokon dovoljno iskusan i zreo da me to ne pokoleba već da taj nedostatak pokušam iskompenzirati na sljedeće načine:

  • Dodatno sam snizio unos kalorija jer ih zbog manjka ozbiljnih treninga manje i trošim
  • Puno višem hodam – umjesto treninga, odem s curama na vožnju biciklom, one voze, a ja ih pokušavam pješice pratiti
  • radim čučnjeve s vlastitom težinom – jedna od rijetkih vježbi koje mogu raditi s ovakvim leđima

Na ovaj način, ne samo da sam uspio ne vratiti pokoju neželjenu kilu, nego sam uspio ostati u zoni skidanja kilograma i one i dalje lijepo, lagano i stabilno idu dolje.

Poanta priče:

Nepredviđenih okolnosti će uvijek biti ali ne smijemo biti mentalno slabi i dozvoliti da nas one pokolebaju. Sve probleme treba na neki način prebroditi, naći nove načine kako doći do starih ciljeva, slabosti kompenzirati i ostati uporan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s