Masnoće debljaju i treba ih izbjegavati?

fats-and-meats-lg-1

Iako su u većini dijeta masnoće stigmatizirane kao glavni negativac u prehrani, paničan strah i izbjegavanje istih su nepotrebni pa čak i nepoželjni.  Istina, masnoće imaju dvostruko veću kalorijsku vrijednost od ugljikohidrata i proteina, no nužno je imati ih u prehrani.

Masti imaju važnu ulogu u imunološkom sustavu, potrebne su za pravilno funkcioniranje svih stanica u ljudskom tijelu, služe kao otapala vitamina A, D, E i K, održavaju tjelesnu temperaturu, te imaju važnu ulogu u održavanju zdrave kose i kože.

Bitno je znati koje masnoće bi trebalo izbjegavati, a koje preferirati u prehrani. Razlika između „dobrih“ i „loših“ masnoća je u kemijskim vezama između atoma ugljika u molekuli, no to ja za mene, a i za većinu vas sasvim nepotrebna informacija. Ono što je bitno je koja je to hrana bogata dobrim, a koja lošim masnoćama:

Izvori „dobrih“ masnoća:

  • Maslinovo ulje, kokosovo ulje
  • Maslac
  • Orašasti plodovi – badem, orah, indijski orah, brazilski orah, pistacija, lješnjak
  • Avokado
  • Jaja
  • Riba

Pravi, istinski negativac su trans masti. Trans masti ne postoje u prirodnom obliku već nastaju industrijski,  hidrogenizacijom i prženjem na visokim temperaturama. Hidrogenizacija je proces upuhivanja vodika u ulje pri visokim temperaturama i uz prisustvo katalizatora. Koristi se prije svega u izradi margarina kako bi mu se omogućila stabilnost na sobnoj temperaturi i dugi rok trajanja. Zbog obilnog korištenja margarina i maslaca u njihovoj proizvodnji, kolači i ostali slatkiši također sadrže obilje trans masnoća. Trans masnoćama se poboljšava okus, osigurava stabilnost hrane i produljuje rok trajanja, ali istovremeno imaju i znatne negativne učinke na ljudsko zdravlje. Smanjuju razinu „dobrog“ kolesterola, smanjuju elastičnost staničnih membrana, te povećavaju općeniti rizik od bolesti krvožilnog sustava.

Izvori transmasnoća su uglavnom margarini, rafinirana ulja, slatkiši, pržena hrana, krekeri, krafne, smrznute pizze i ostala gotova jela…

Jedi masnoće kako bi gubio masnoće

Izuzetno bitan element u procesu gubljenja kilograma je „programirati“ tijelo da kao primarni izvor energije, umjesto ugljikohidrata počinje koristiti masti. To se postiže na način da se u svakodnevnoj prehrani smanjuje udio unesenih ugljikohidrata te povećava udio masti. Jednom kad se tijelo navikne koristiti masti kao izvor energije, u nedostatku istih unesenih prehranom, okrenut će se vlastitim zalihama masti, a to su one nakupine kojih se želimo riješiti.

Prebacivanje tijela iz moda u kojem funkcionira na ugljikohidratima u mod u kojem funkcionira na mastima može biti relativno težak, a traje cca 3-7 dana. U tom periodu tijelo i dalje očekuje unos ugljikohidrata i u nedostatku istih može doći do fizičke slabosti, umora, slabije koncentracije, pospanosti… No, nakon nekoliko dana, kad „shvati“ da NEĆE dobiti željene ugljikohidrate, prebacuje se na masti kao na primarni izvor energije i ostaje u tom stanju sve dok opet kroz prehranu ne počnete unositi ugljikohidrate. Ovo stanje u kojem tijelo koristi ketone iz masti kao pogonsko gorivo, naziva se ketoza.

Detaljniji članak o ketozi moći ćete uskoro pročitati na blogu.

BITNO ZA ZAPAMTITI:

  • Masti NISU neprijatelji
  • Izbjegavajte loše masti, te u svakodnevnu prehranu uvrstite DOBRE masti iz ranije navedenih izvora (vidite ih i na naslovnoj slici)
  • Ako želite smršaviti (osobito ako to želite u jako kratkom roku), smanjite unos ugljikohidrata, osobito loših ugljikohidrata (uskoro na blogu članak o „dobrim“ i „lošim“ ugljikohidratima
  • Ako želite izuzetno brz gubitak masnih naslaga, izbacite skoro sve ugljikohidrate iz prehrane (osim onih iz povrća poput kupusa, zelene salate, grahorica…) te prehranu bazirajte na dobrim masnoćama i bjelančevinama (uskoro detaljnije o ketozi)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s