Isprekidani/povremeni post – najbolja i najzdravija metoda mršavljenja?

1238657337834806415

Intermittent fasting (IF)

Evo sada i par riječi, odnosno objašnjenja zašto se pridržavam režima prehrane u kojem mi je prvi obrok najčešće tek oko 14-15h, a zadnji već oko 19-20h.

Radi se o intermittent fastingu (u nastavku teksta IF), odnosno metodi  povremenog, odnosno dnevnog posta. Za post je već stotinama godina poznato da doprinosi općem zdravlju organizma te i sam prakticiram otprilike jednom u 2 godine post u trajanju od tjedan dana u kojima ne jedem ništa osim prirodnih, povrtnih juha te čajeva. Ove godine sam po prvi put odradio 5 dnevni post samo na vodi.

IF je metoda u kojoj postimo svaki dan ali samo određeni broj sati (u mom slučaju uglavnom oko 16 – 18 sati) te sve obroke, (u mom slučaju dva obroka) uguramo u „prozor“ od cca 6 -8 sati. Ideja je da tijelo u tih 6-8 sati dobije sve potrebne nutrijente, a ostatak vremena provede u boljem obavljanju redovnih funkcija organizma, bez „zamaranja“ probavljanjem hrane. Bez da ulazim preduboko u znanstvena objašnjenja, ovaj način prehrane je nešto što bi svatko trebao isprobati na sebi, osobito osobe s viškom kila i tjelesne težine. Nekima odgovara savršeno, nekima malo manje ali ono što je sigurno je to da velikoj većini ljudi donosi rezultat. Gubljenje kilograma, smanjenje masnih naslaga, povećanje razine energije te opće poboljšanje zdravlja samo su neki od benefita povremenog/dnevnog posta (IF).

Razlozi za primjenu ove metode:

  • Olakšava kontrolu količine dnevno unesenih kalorija – puno je lakše i ugodnije pojesti dva „konkretna“ obroka nego nekoliko manjih
  • Kontrola razine inzulina – niži inzulin znači i veće iskorištavanje energije iz masnih stanica
  • Dok se ne „zamara“ konstantnim probavljanjem hrane, tijelo energiju koristi za popravljanje oštećenih stanica
  • Osim kontrole razine inzulina, utječe na porast razina drugog bitnog hormona, HGH ili ljudskog hormona rasta (Human Growth Hormon) koji je zaslužan za regeneraciju oštećenih tkiva i stanica, sagorijevanje masnih stanica, opće dobro stanje organizma…

U početku je malo teže naviknuti se na „gladovanje“ do cca 14, 15h ali se tijelo navikne već nakon nekoliko dana.

Odličan „alat“ za sprječavanje napadaja gladi su topli napitci, poput čaja te osobito kave.

Sasvim sigurno ću još puno puta pisati o IF ali ako u međuvremenu želite dodatne informacije, možete se baciti na Google, postoj hrpa kvalitetnih članaka i podcastova na tu temu. Za početak, evo nekoliko zanimljivih podcastova pa ako imate vremena, svakako poslušajte:

https://www.youtube.com/watch?v=uNzZod_d18A

https://www.youtube.com/watch?v=v9Aw0P7GjHE

https://www.youtube.com/watch?v=P7SoRdIzkY0

https://www.youtube.com/watch?v=INfbRU_qCM8

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s