Zašto trenirati borilačke sportove? 2. dio – samoobrana

womens-self-defense

Uz sve ranije navedene zdravstvene benefite koje nam donosi trening u koji su inkorporirani borilački elementi, nezanemariv je i učinak takvih treninga na sposobnost svakog pojedinca da se obrani ukoliko se ikad nađe u situaciji da je ugrožen fizičkim napadom.

Krenimo od sljedeće pretpostavke. Logično je očekivati da razvojem civilizacije i civilizacijskih normi ponašanja, potreba za samoobranom pojedinaca postaje sve manja. Živimo u 21. stoljeću, čuvaju nas vojska, policija i sudstvo, vremena barbarizama su iza nas, a otvoreni ispadi ljudske agresije su nešto što pripada prošlosti.

Je li tome baš tako?

Nažalost, nije, niti blizu.

Bez obzira na činjenicu da živimo u 21. stoljeću, ispadi nekontroliranog nasilja događaju se svakodnevno. Od razmirica u prometu, nasilja na sportskim natjecanjima, raznih eskalacija nasilja pod utjecajem alkohola, osobito u noćnim klubovima, pa do nasilja na ženama koje najčešće uključuje kućno nasilje, silovanja, napade na javnim mjestima…. Sve ovo su jako ružne stvari koje se događaju svakodnevno svuda oko nas (a najčešće ne završe u medijima pa nismo niti svjesni razmjera takvih zločina).

Kao i u svemu, i ovdje imamo mogućnost različitog pristupa.

  • Pokušavati živjeti mirno, izbjegavati opasna mjesta i ljude, te se uzdati u civilizacijske norme i organe reda
  • Sve ovo gore navedeno ali uz svakodnevnu fizičku pripremu za neugodne situacije ukoliko nam se one ipak, uza sve mjere opreza dogode

Treniranje borilačkih sportova ima nebrojene koristi. Zdravstvene smo već pobrojali,  a sada ćemo se pozabaviti samoobranom.

Svijet u kojem živimo je opasno mjesto, a bojim se da će postajati sve opasnije.  Nasilje se događa u svim dobnim skupinama i kod oba spola. Svako malo na internetu isplivaju neke snimke mučnih fizičkih iživljavanja jačih nad slabijima. Toga je oduvijek bilo, nažalost uvijek će i biti, bez obzira na razvoj civilizacije. To je jednostavno kodirano u ljudskoj DNA, koliko god se svi trudili sami sebe uvjeriti da nije tako i da smo se kao civilizacija izdigli iznad takvog ponašanja. Zlo postoji, ono je stvarno i budite uvjereni, nikad neće nestati.

Moj savjet apsolutno svakoj osobi koja će ovo pročitati:

Počnite trenirati neki oblik bilo kojeg borilačkog sporta bez obzira kojeg ste spola ili koliko imate godina!!

To će vam donijeti brojne benefite, prije svega za zdravlja tijela i uma ali niti aspekt pripreme tijela za neugodne situacije nije nipošto za odbaciti. Takvi treninzi ojačat će vam mišiće, ligamente i kosti, popraviti reflekse, popraviti kondiciju te vas pripremiti na svakakve situacije u životu, od benignih pa do onih puno opasnijih. Naravno da trening ili dva tjedno neće biti dovoljni da vas pretvore u borilačke strojeve kakve možete vidjeti u akcijskim filmovima ali nekad vam i osnovno znanje može omogućiti bijeg iz opasne situacije ili pak onih dodatnih 10-20 sekundi otpora koliko često bude dovoljno da vam netko priskoči u pomoć.

Kao što sam rekao, samoobrana je samo mali dio benefita koje vam donose treninzi nekog oblika borilačkih sportova, ali jednog dana vam zaista može pomoći u zaštiti sebe samih ili vaših bližnjih.

Ako imate djecu, također vam savjetujem da ih usmjerite u borilačke sportove. Suprotno nekim predrasudama, ne samo da to kod njih NEĆE razviti nepotrebnu dozu agresije nego baš suprotno, ukoliko su po prirodi agresivni, borilački sportovi im mogu pomoći da tu agresiju pravilno usmjere u sportske rezultate, a ne u izazivanje problema na ulici ili u školi.

Bilo kako bilo, iskreno se nadam da nitko od vas nikada neće biti u prilici isprobati znanje naučeno na treninzima borilačkih sportova. No bolje spriječiti nego liječiti.

Završit ću s citatom rimskog pisca Publius Flavius Vegetius Renatusa: „Si vis pacem para bellum“ što u slobodnom prijevodu znači:

„Ako želiš živjeti mirno, pripremaj se za rat“.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s